Char koew teow penang
Malam minggu yang lalu, saya ronda2 kat kuala perlis….sesaja nk lepaskan boring…pastu nak la berehat2 …. Iye la..asik tidor saja… sampai nak pejam mata pun dah tak larat. Rasa nak muntah saja bila pejam mata….
Sepanjang perjalanan saya tu, bersebelahan kedai menjahit baju…bertentangan dengannya, kedai jual VCD, ada satu gerai makan. gerai ni hanya buat makanan bergoreng dan berebus saja..
Asalnya saya Cuma jeling2 kat kedai makan tu, pastu bila Nampak je menu dia “char keow teow”… maka tanpa berlengah saya parking lah motor Honda wave kesayangan saya betul2 tepi kedai tu..
Belum sempat tongkat motor, saya terus order sepinggan Char Keow Teow special..
uisssshhhh!!! sedap ni....
Saya memang suka Char Keow Teow, kalau orang Tanya apa makanan kegemaran, saya akan pastikan Char Keow Teow akan berada di tangga teratas. Kalau ada sape yang tak pernah makan Char Keow Teow, sedapnya Char Keow Teow tak dapat nak digambarkan dan dituliskan… betul saya cakap, bukan nak tipu…..he he he so tak payah la saya ceritakan kesedapan dia kat sini, kan dah tak dapat nak digambarkan kesedapannya…
kalau nak tahu sedap ke tak, kamu kena la cuba sendiri..
Last-last, sampai jugak Char Keow Teow yang saya order, em….bau macam sedap..tapi sebaik saja Char Keow Teow tu mencecah lidah saya terus saya kutuk “cis, apa jenis Char Keow Teow ni?”
Tak sedap…tak ada rasa Char Keow Teow lansung…Char Keow Teow yang depa buat tu, bukan Char Keow Teow…tu keow teow berkuah minyak… walau pun tak sedap, tapi disebabkan saya kena jugak membayar, maka, saya dengan mata terkebil2 terpaksa la jugak menelan Char Keow Teow yang bukan Char Keow Teow tu…
So, kalau kamu teringin nak cuba Char Keow Teow yang power tu,
cuba kamu masak sendiri, especially kaum2 pompuan ;-), ni la pluang kamu nak belajar memasak kat bawah ni resepinya…. Huhu kalau tak jadi jangan salah
kansaya pulak, salahkan internet yang memberikan saya resepi palsu…..selamat mencuba ;-)
Resepi “Char Keow Teow”
1 Senduk Kecil Minyak Masak
½ Biji Bawang Putih (potong halus2)
1 Biji Telur
4 Ekor Udang (Byk pon tak per)
1 Sudu Cili (Boh @ Giling)
1 Genggam Keow Teow(Pilih paling halus)
1 Genggam Taugeh
1 Senduk Kicap Char Keow Teow Sedikit Kucai
Cara:
1)Panaskan Minyak
2)Masukkan Udang + Bawang + KeowTeow + Cili pastu kacau selama 10saat
3)Masukkan Taugeh + Kucai, kacau sikit dan terus tutup api.
4)Pecahkan telur dan masukkan kicap, kacau dan terus angkat (kena cepat kalau tak, takder kuah nanti... telur bagi 1/3 masak aje baru ada kuah)
Jangkamasa masak : 40saat (tgk besar mana korang pasang api)
selamat mencuba,
Che Mie
Kangar, Perlis
No comments:
Post a Comment